30 Ağustos 2009 Pazar

NEDEN AĞLIYOR; NEDENNNN???

25. günümüz bugün.
Kafayı yemek üzereyiz ailecek. kızım memede olmadığı ve uyumadığı her an ağlıyor. MEmede bıraksam saatlerce kalabilir. birkaç gün önce, böyle etrafa bakındığı sakin zamanları oluyordu. şimdi o dönemler bitti. gözler açık olduğu her an ağlama da var. sadece aspiratörde sakinleşiyor. aspiratör dibinde yaşıyoruz resmen. bu da doğru mu bilmiyorum, çocuğu uyuşturuyormuşuz gibi geliyor.
ya insan karnı doyup gazı çıkınca azıcık mutlu mutlu mırıldanıp etrafa bakınmaz mı? biz bir yerde yanlış yapıyoruz ama nerede?
karnı mı aç acaba diyorum herkes gibi ben de sürekli?
sürekli memede kalmak istemesinin nedeni bu olabilir mi?
arada mama vermeyi deniyoruz, çoğu zaman alıyor, ama fazla içmiyor. ilk ay doktor verme demesine rağmen, kaşıkla almadığı için mamayı da biberonla verdik.
tracy hogg ve doktorun yapmayın dediği herşeyi yaparak şahane bir çocuk yetiştirme örneği gösteriyoruz.
sabırlı ve süt konusunda bana sürekli moral veren annem bile, kızım mama takviye yapalım mı, bu çocuk iri, doyurmak zor demeye başladı. eşim de süt konusunu takmayayım diye, emzirmeler üstüne biraz mama verelim, mama bence gazını alıyor sakinleştiriyor demeye başladı.
kayınvalidem, gitmeden önce direkt, sütün yetmiyor bence bu çocuk aç, çekiyor çekiyor birşey gelmiyor bence deyip, moralimi bozup gitmişti.
kolik ile ilgili yazıları oluyorum, meme emerken de ağlar diyor. ama bizimki memede ağlamıyor. bıraksam hep duracak.
özgür anne, okuyorsan eğer, senin ela' nın ilk aylarında yazdıklarıını okudum dün. sen de 55 dakika memede duruyor, süt mü yok, neden böyle konulu yazılar yazmışsın. ama ela' nın sakin zamanları da oluyormuş...
süt konusunda, bazen şakır şakır sütlerim akıyor, bazen akmıyor. keşke bir gösterge olsa da bilsem ama bilemiyorum.
aşırı su içmek süt üretimi baskılar diye okuyunca ona da sınır koydum. doğru mu yaptım bilemiyorum.
göğüslerden sütün akması, sütün yeterli olduğunun göstergesi midir bilemiyorum.
başka bir arkadaş da, sütün akıyorsa fazla yağlı değildir, özellikle öğleden sonra sütün iyice incelip su gibi oluyordur, çocuk doymuyordur dedi. onun sütü o kadar yağlı imiş ki akmazmış hiç. var mıdır böyle birşey bilemiyorum.
büyük kuzumda sapsarı olan sütüm, şimdi gerçekten beyaz ve kıvamsız. dediği doğru olabilir mi bilemiyorum...
hiçbirşeyi bilemiyorum. böyle zor bir bebek büyütmek gerçekten çok yorucu. uykusuzluk ve yorgunluk yüzünden diğer kızıma da vakit ayıramıyorum ve 3 hafta sonra ilkokula başlayacak kuzum. herkes ayyy tam da ilkokula başlayacağı sene kardeşi olacak, çok zor dediğğinde sinirlerime dokunuyordu ama ne doğruymuş meğer.
annem bizimle yaşıyor, yalnız kesinlikle kalamıyorum.
40' ı çıkana kadar düzelir diyorlar, inanmak istiyorum...

11 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Yazdiklarinizi okuyunca 7 sene oncesine gittim, benimde buyuk kizim ayni anlattiginiz gibiydi, gozlerinin acik oldugu heran kulaklari yirtarcasina aglardi,kolikti ama bunun yani sira reflu'su oldugu icin aglamalari oldugunu yaklasik 2 aylikken degistirdigimiz doktor tarafindan ogrendik, malesefki migde yanmasi yuzunden cektigi aci hepimizi depresyona surukledi ama gecti bitti hepsi...ilac kullanmaya basladi ve butun o aglamalar 1 hafta icinde dindi, su anda 6,5 aylik bir kizim daha var ondada reflu var ve 5 gunlukten beri ilac kullaniyor kusma ve yanmalar icin, eger onunkinide kesfetmeseydik buyuk bir ihtimalle ayni durumda olacaktik, doktoruna bir danissaniz acaba reflu'mu sebep oluyor diye ? benimkisi sadece bir fikir, en kotu ihtimalle 4 ayda gececek, sabir diliyorum...sevgiler..
Ezel

Ozguranne dedi ki...

Canım,
Ya bazı bebek yavaş içermiş, bazısı uzun. Bana o zaman yuh o kadar kalır mı memede diyorlardı ama, bence kalması doğruydu. Öte yandan kuzunun annesinin kuzusu 5 dakika emiyormuş mesela. Bebekten bebeğe fark var.

Sütün yetiyordur bence, kıvamına filan dertlenme. Sadece bi onu bi onu verme. Yani birini iyice bitirsin sonra öbürünü ver. Ya da bi sonraki memede en son verdiğini ver ki yağlı kısmı içsin. Bi de yaz mutlaka ne zaman ne verdin.

En önemlisi, ver bebeği annene git bir uzuuunnn banyo yap sıcak suları memelere tur. Rahatla ve dinlen. Dert etme, rahatlayacak bir yol bul. Dışarı çık. Sen iyi olduğunda o eve yavaş yavaş sinecektir ve hiiç merak etme. 40.ından sonra gerçekten ciddi bir düzelme oluyor, düzene giriyor. Çok cici bir kızın olacak hiç dert etme canım benim. Yani istedikçe ver meme. O sırada tv izle, kitap oku. Sohbet et. Sonra biraz dursun, gazı çıksın, öbürünü ver filan.

Kayınvalide filan hiiiiç dinlememek duymamak en iyisi. Kimseyi duymamak en iyisi. Çok şükür bak ne kadar şanslısın. Seni seven kocan var, iki tane aslan gibi kızın var sağlıklı. Annen yanında. Aspiratör güzel bişi bence uyuşturmuyor. Senin de benim gibi karnında aspiratör varmış, bu o demek:)

Değişik sesler deneyin bi kolik cdsi varmış, belki işe yarar?

çoook sevgiler. kimseyi dinleme, kimseye aldırma. Minikler sevimli, büyük kız sevimli. Oh be sana:)

Ozguranne dedi ki...

Ya aslinda gunebakancim, herkes kendi tecrubesi kadar biliyor. Gercekten bi doktora sorun once isterseniz bi sikintisi var mi.

Bizim Elos cok aglamazdi esasen. O kolik gibi olduklari donemde 5 gibi baslayip 7 gibi biten aspiratorun iyi geldigi bir aglamasi vardi o cok sinir bozucuydu.

Benim tek diyebilecegim evde herkes paniksa is kotulesiyor bebek agliyor. Sen kendini suclayip duruyorsun bak, kendine aci azicik. Merak etme.

Bugun annem burdaydi, kizkardes ben annem yemek yaptik butun gun. Ne guzel bi gun oldu. Yorulduk ama iyiydi.

Senin moral bozuk oldukca daha fena olur. Doktora sor, sizce bebek ac mi? Degil derse artik bu konuda kimseden tek kelime duyma. Susuuunn de kapa konuyu. Sonra evde sakinlesin ve durumu kabullennin. Bebek bu tabi aglayacak diyin. Agla kizim diyin. Aspirator, muzik acin. Degisik sarkilar dinletin. Masal anlatin. Ninni soyle sen, ozellikle anne sesi.

Gececek canim benim. Bak abla olgun kiz, akilli kiz. Cok guzel halleder ilkokulu. EMzirirken sohbet et buyuk kizla. Halledersin sen neelr halletmis insansin. Once kendini duzelt. Dunya duzelecek hemen...

yeliz dedi ki...

günebakanım,
bence önce doktoruna danış, eğer kilo alımı iyi ise aç değildir ve bunu sana doktor söyler. Seni çok iyi anlıyorum bizim dombili artık 4 aylıkken bile sütüm yetmiyor mu diye takıldığım oluyordu ki biliyosun nasıl kilo alıyordu:) ama doktor tamam senin süt yetiyo dedimiydi nolur artık milleti dinleme, olan sütlerini de kaçırma:) bak özgür iyi demiş, herkesiin yavrusu başka, sen şimdilik sadece tecrübelerden yararlanıyorsun miniği tanıyınca kendin bileceksin huyunu suyunu. her saatse ağlamaları doktoruna danışmak en iyisi. belki bir rahatsızlığı vardır. Sürekli emmek hazımsızlık yapıyordur belki:) ayrıca aspiratörün uyuşturduğunu sanmıyorum, zorda kalınca biz de saç kurutma makinesi ile yaşıyorduk. Bir de minik daha ancak adapte oluyor. Bizim komşunun cansu 3 ay bitesiye kadar aynı seninki gibi ağladı. genelde kabızlık sorunu olduğu için ağlıyor deniyrdu, 3. ayın sonunda bitti. Bir de süt konusunu nolur kafaya takma. benim sütleri sağıyorum biliyorsun ve acayip yağlı ama ilk zamanlar benimkiler de akıyordu, yani genelleme yapmamak lazım. Süt braz bünye meselesi galiba ama biraz da yediklerinle alakalı, bol beslenmek lazım ama en önemlisi moral. mutlu ineklerin sütü yağlı olurmuş:) ay moralini düzeltmek için saçmalıyorum, seni ve o güzel olgun kızını öpüyorum.
sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhaba,
ben normal doğum yapmama rağmen sütümün tam manası ile bebeği doyurmas ı epey zaman almıştı. Ama benim o zamanlar farklı problemlerim vardı.. neyse
Benim sütümü en çok çoğaltan şey ısırgan otu oldu. Ihlamur gibi demleypi gunde 2 bardak içmeye çalışıyordum. İlk önce emzirip ( bazen 1 saat göğsümde kalıyordu) sonra 15-20 cc kadar mama veriyrodum. Daha sonra emzirmediğim gögsümle emzirip gene mama takviyesi yapıyordum. Bu arada ben yurt dışında doğum yaptım, yanımda teyzem vardı. Yanı çok karışan yoktu:) oğlum epey minikti ( 2.5 kilo) en sadece bana en mantıklı gelenleri yaptım. yani içgüdülerimi dinledim. meme-mama şekilde devam ettim. İstanbula evimize döndüğümüzde oğlum 26 günlüktü birkaç gün sonra ammayı tamamen kestik.
Bebek doktoru gelişimini ve kilo alımını normal buluyorsa sütünün kıvamını falan takma kafana. Valla süt bu, sıkıntıyı hissediyor:)
belki Ezel'in yazdığı gibi midesi ile ilgili bir sıkıntısı vardır.
Bende çok oturdum klozetin üzerinde, saç kurutma makinesi ile. Tracy Hogg falan haltetmiş. Ama ilk yazını okuduktan sonra şu linki buldum. müsait olduğunda bir incele istersen.
http://www.thehappiestbaby.com/

Bunun bir süreç olduğunu ve geçeceğini unutma lütfen olurmu? Bu arada ben oğlumu gün içinde hep yüzüstü yatırırdım. daha uzun süre uyur ve sakin kalırdı.

Sağlıklı 2 kuzun var. İnan bana geçecek.
Sevgiler,
Aslıhan

kuzunun annesi dedi ki...

Tracy inin kitabını Ada kızın blogu sayesinde ögrenmiş ve tr de cevirisi cıkar cıkmaz sipariş etmiştim . Bircogumuz bu kitabı basucu kitabı yaptık ( cünkü kitapta yazılanlar uygulanması , gercekleştirilmesi kolay gibi görünüyordu ) lakin uygulamaya gelince fısssladık tam anlamıyla :Zamanla anladımki bu kitap sadece bende degil yakın cevremde tüm okuyanlarda stres sebebi olmuş . O yüzden bu konuya noktayı koymanı ve annelik hislerine güvenmeni salık veririm ben .
Bu arada sütler aktıgına göre bence senin mandıra iyi calısıyor, belki bebik ilk sütünü sindirmeden tekrar emziriyor olman sorun yaratabilir ( buda tracy advice ı idi dimi :)) ) Gaz sorunu bir- iki pırtlamayla gecmiyor bazen . Ben sana gaz içib sab simplexi şiddetle tavsiye ederim. Yalnız antibiyotik gibi 6 saat arayla ihtiyaca göre 6-7 damla ( sonraları azaltmıstım ben ) kullanırsan fayda görürsün . Öbürtürlü rasgele vermek pek randıman saglamıyor .
Bu ara özgür annenin bahsettiği 5 dakkada ( Aslında 8 idi ) doyan bebek evet benim Toramanım .İlk günler çok zor geçiyor , sana kolaylıklar diliyorım Günebakancım.

saricizmeli dedi ki...

günebakan, madem hep ağlıyor, bırak biraz sensiz ağlasın sen bir çık dolan da gel. çok bunalmış yazıyorsun, yazın böyleyse sen kimbilir nasılsın.

süt mevzuna biz de takmıştık. sen ne kadar ferahsın süt o kadar bol.

süt fışkırıyorsa bil ki sütün gayet yeterli. ayrıca süt ben de sütü çok arttırırdı, lakin ufaklıkta süt alerjisi yaptığı için kesmiştim.

boza, kuru börülce, mısır, pancar mutlaka dene derim bol sür için (ineklere de hep mısır verirler:))
su iç süt olsun diye bişi yok. ayrıca yedikçe sinirlerinde yatışacak.

bir de ben erken doğum yaptığımda annemin hemşire arkadaşı, hergün bir maden suyu içsin gazı engeller derdi. ben çok faydasını gördüm.

40 çıkınca geçer, ayrıca ilk kızından da biliyorsun ki zaman zaten çok hızlı geçer. geçicek gidecek bu günler.

benim oğlum bir dönem durmadan memede takılıyordu, masumiyet müzesini bitirmiştim emzirme seanslarında. belki de benim sıcaklığımı şevkatimi arıyordu.

böyle çok ağlayan akrabamızın oğlu için doktoru, giysilerinizi çıkarıp sizi kızılay meydanına bıraksam ne hissedersiniz demişti. şimdi oğlunuzda yepyeni dünyaya alışmaya çalışıyor.

kayınvalide kısmına kulaklarını tıka, hergün kendine vakit ayır.

özgürün tavsiyesine de katılıyorum, ben hiç meme değiştirmezdim. şimdi süt yetmeyince kendisi kafasını çekip diğerini istiyor.

mesajın netleşmesi için tekrar yazıyorum, sen bir ferahla, herşey yoluna girecek.

huysuz dedi ki...

merhaba,

benim oğlum da ekstrem derecede kolikti. insanlar 3 ay falan deyince (20 günlükken başladı) ben 70 gün nasıl dayanırım diye karalar bağlamıştım. bu süre zarfında 2 kere acile gittik gecenin 3ünde. hiçbirşey yoktu tabi :)

neyse, pratik anne.com'u tavsiye edeyim öncelikle. mutlaka oku derim, bu konularda çok yazdı.

bir de bizim sıpa fön makinesiyle susuyordu bir nebze, deneyin derim.

çok sevgiler, kolay gelsin :)

gunebakan dedi ki...

sevgili arkadaslar
herkese yorumlari icin cok cok cok tesekkur ederim.
inanin her yorumda yazani tek tek deniyorum. her sozunuzu dikkate aliyorum. bazen ise yariyor, bazen yaramiyor. boyle boyle gececek sabir sabir sabir diyorum...
evet cok depresif ve kotumserim bu aralar. normalde hic olmadigim bir kisiye donusuyorum ben lohusalikta. umarim hormonlarin toparlamasiyla ben de toparlarim...
hepinize tekrar tesekkurler...

gunebakan dedi ki...

sevgili arkadaslar
herkese yorumlari icin cok cok cok tesekkur ederim.
inanin her yorumda yazani tek tek deniyorum. her sozunuzu dikkate aliyorum. bazen ise yariyor, bazen yaramiyor. boyle boyle gececek sabir sabir sabir diyorum...
evet cok depresif ve kotumserim bu aralar. normalde hic olmadigim bir kisiye donusuyorum ben lohusalikta. umarim hormonlarin toparlamasiyla ben de toparlarim...
hepinize tekrar tesekkurler...

Filiz Morkoç dedi ki...

Öncelikle yeni bebek için tebrik ederim. Allah analı babalı büyütsün. Yazdıklarını okudukça, oğlumun ilk 2 ayı geldi aklıma.. O da sürekli memede kalmak istiyordu. 1 saat emdikten sonra genelde memede uyuduğu için uyanıyor ve yarım saat sonra yine emmek istiyordu.. Aralarda uyuyamayınca ağlıyordu.. Emzik de kabul etmedi ilk 4 ay..Biz eşimle direndik direndik ve onu susturmak için, en sonunda babaannenin battaniyede sallama eylemine boyn eğdik.. Şu anda salıncakta sallanmadan uyumayan 17 aylık bir kuzumuz var ama napalım, o zamanlar kabustu gerçektende.. Ha bir de benim oğlum hiç ama hiç sort üstü yatmadı, ilk üç ay sadece bizim göğsümüzde uyudu.. Bir de benim 3 ay süren meme ucu sorunum vardı ki evlere şenlik..
yani sözün kısası yalnız değilsiniz, malesef zamane kuzuları hep böyl sanırıım..
allah sabırlar versin..filiz.