29 Nisan 2010 Perşembe

2 Çocuklu Annenin Tespitlerine Gel

Hülyacım sobelemiş, bu sobe işini sallarsam sonra unutuyorum, içime dert oluyor, hemen yazayım. 2 çocuklu ve de yaşını başını almış biri olarak pek bir ahkam kesesim var fakat büyük kızımla küçük kızımın tipleri hariç, hemen herşeyleri birbirinin zıddı. Bu da tespit yapabilmemi çok zorlaştırıyor aslında.

- Anne sütü konusunda hülyaya katılıyorum. Emmek için uyanan ve uyandığında emzirilen bebeklerin deliksiz uyku olayı bence de zor. Özellikle 6.aydan sonra mıkırdandığında emzirmezsen belki olabilir. Ama ben, zaten sadece uykuda memeyi alıyor diye, her mık mıkında memeyi ağzına tıktığım için, deliksiz uyku yok. Zavallı tracy hogg mezarında ters dönüyordur herhalde...Sen o kadar kitap al oku, sonra ne deniyorsa tersini yap. Ne yapalım, ömrümüzden birkaç ay, hatta 1 sene feda olsun. Valla anne sütü alsın diye gecelerdir zombi gibi geziyorum. Emerek uyutuyorum, geceleri de emziriyorum. Ama bak bu sayede 9.ayı da tamamlattım neredeyse, şükürler olsun. Ben bu kadar uğraşmasam şimdiye anne sütü olayımız bitmişti.
- Özellikle ayaklanan, sıralamaya başlayan bebeklerin gece uykusunda bozulma oluyor. Gündüzki hareketliliğin getirdiği birşey mi, yeni keşiflerin bilinçaltında yarattığı heyecan mıdır bilmem, bu aylarda uzun süren uykusuzluk, gece sık uyanıp anne babayı deli etme durumları oluyor. (9 ve 10. aylar yani, hülyaya burada da katılıyorum)
- Çocukla bıcır bıcır sürekli konuşur, büyük insanmışçasına herşeyi anlatırsan çocuk erken konuşuyor. Büyük kızım 1.5 yaşında 2-3 kelimeli cümleler kuruyordu. (şimdi 7 yaşında, geçen Harward’tan aradılar, kızınız gelsin bizde okusun deyu, hemen süperanne moduna girmişim bakıyorum) şaka bir yana konuşma gelişimi için, sürekli konuşmak şart. Bakıcısı sessiz sakin olan çocukların daha geç konuştuğuna şahit oldum. Bizimki 2 yaşında değildi “şakıy şakıy yaamuy yaaayo” demişti.
- Tuvalet eğitimde, vakti geldiyse yani çocuktan gelen sinyalleri iyi gözlersen sorun 1 haftada halloluyor. 1 haftadan uzun süren eğitimlerde daha zamanın gelmemiş olduğuna inanıyorum.
- Çocuğuna aşırı verici, her dediğini yapan, herşeyin çocuğunun hakkı olduğunu düşünen, yumuşak ebeveynlerin çocuğu şiddete meyilli oluyor, diğer çocuklara vuruyor. (bizim 1 numara yıllarca arkadaşlarından sopa yedi, ezik olacak bu çocuk, sünepe olacak, herkes itip kakacak diye yıllarca dertlendim, şimdi çenesiyle çözüyor işi)
- İkinci çocuktan sonra kilolar daha zor veriliyor. Ayrıca doğum sonrası aynı kiloya insen dahi sırtın bile genişliyor sanki. Daha iri kıyım duruyorsun. Gömleklerin önü kapanmaz oluyor.
- Anne sütü arttıran mucizevi gıda diye birşey yok. Herşey bebeğin ihtiyaçlarına göre ayarlanıyor. Annenin ruhsal durumu da süt için çok etkili. Tatlıya abanırsan süt çok az bir miktar artıyor ama öyle dramatik bir artış değil. Ben diyeyim 10 sen de 20 cc.
- İkinci çocuğu da emzirdikten sonra, göğüsler göbeğe doğru meyil vermeye başlıyor. Estetik şart mı ne?
- Eğer anne bir konuda çocuğun çok üstüne düşüyorsa, o konuda mutlaka kronik bir sorun başgösteriyor. Örnek: yemek problemi. Çocuk annenin bu konudaki zaafını çok çabuk keşfediyor ve kullanıyor.
- İkinci çocuk hafif büyüyüp, sevimli hale geldiğinde, iletişime geçtiğinde,etraftan da ilgi görmeye başladığında, birincilerde kardeş kıskançlığı başlıyor. Kardeşe iyi hazırlanan çocuklarda bu dönem daha az hasarla geçiyor.
- İki çocuk arasında en az 4 yaş varsa kıskançlıkla başetmek daha kolay oluyor.

Aklıma şimdilik bu kadar geldi. Kimseyi mimlemedim. Arzu eden herkes yazsın, biz de okuyalım...

6 yorum:

yeliz dedi ki...

evet sırt genişliyor. sanki bebe oradan çıkıyor anlamadım valla!! tespitler nefis, tam senlik olmuş.

Adsız dedi ki...

Sırt genişlemesi çok iyi...Ben ikinciyi doğurursam ve oğlan olursa Efe koyarım diye boşuna düşünmemişim. Anlaşılan insan kendisi Efe oluyor zaten. İlahi Günebakan!! ( Bu arada o çok şikayet edilen kilolar verilmiş..İyi haberleri de böyle satır arası vermiyor musun ne diyim..)

gunebakan dedi ki...

yelizim
sırt sırt değil haymana platosu. öyle hayal et.
vuslatçım nerdeeeee...
ilk çocuktan sonraki tecrübeler onlar. hala fil boyutlarında takılı kaldım. diyeti sütüm azalıyor stresi ile başlar başlamaz bıraktım. şimdi mayıs başında asılacağım artık...

gunebakan dedi ki...

vuslat kardeş bu arada ben senin bloğunu niye göremiyorum?
yassaahh mı bizlere?

Adsız dedi ki...

Sorma Günebakan, benim blogum yok:((...Her posta bir yorum yazasım var ama oturup da sıfırdan bir post yazma potansiyeli yok bende..Şimdilik böyle başkalarının bloglarında otlatçılık yaparak kendimi ifade etmekteyim. Bir username aldım hatta bir kaç tane ama ben bile unuttum ne olduklarını. OIP'nin blog mezarlığı gibi oldu benim blog yazma girişimlerim.

firdevs dedi ki...

tespitler nefis :)

benim buyuk de herkes tarafindan eziliyor . cocugu terbiyeli ve nazik yetistireyim derken aceba sunepe mi yaptik diyordum :) umarim terbiyeli ve nazikligin yaninda , hakkini korumayi da bilirler .

2 kardes arasinda kesinlikle 4 yas olmali diyenlerdenim .

estetik sart :p seni bilmem ama , ben 3 cocuktan sonra neredeyse omzuma atip dolanacagim , o derece ! :)