2 Eylül 2009 Çarşamba

GAZLI GÜNLERE DEVAM

Yarın doktora gidiyoruz artık bu ağlamalar yüzünden. evdeki kimsede sabır kalmadı. dahası çok çaresiz hissediyor insan bağıra bağıra yırtına yırtına ağlayınca.
bazen aspiratörde bile susmaz oldu bugün. annecim bile, kızım azıcık mama yapıp versek demeye başladı. sen de mi sütün yetmiyor diye düşünenlerden oldun anne deyince, yok yok alışkanlık olmuş olmasın diye beni üzmemek için yumuşattı.
mama verecektim ama veremeden uykuya daldı. bugün yine bütün öğleden sonra saat başı meme emdi. böyle olunca bende de süt birikmiyor. ondan sonra akşama iyice deliriyor.
geçen akşam da böyle olunca 60cc mama verdik, dibine kadar içti.
ama bugün de ağladı ağladı, direndim mama vermedim ve uyudu.
ben anlayamıyorum, bakalım yarın doktor ne diyecek.
bizim doktorda gri yoktur, siyah ya da beyaz. kilo alışı sınırlar içindeyse sorun yok diyecek. eee ağlıyor, ağlar, ilk 3 ay ağlar, geçecek, gazdır, boktur, püsürdür. kısacası hamama giren terler, çekeceksin diyor.
zavallı kocam ertesi gün işe gidecekken, uykusuz kalıp saatlerce uyutmaya çalışıyor.
zavallı anacım, hem büyük kızımın bakımını, hem evin yemeğini çekip çevirip, bir de üstüne benim ağlama dönemlerimde teselli edilmem, bebeği sakinleştirme, geceleri uyutmaya çalışma nöbetini devralma gibi işlere koşturuyor.
ben desen, insanlıktan çıktım. sanki günün 24 saati emziriyorum. sakinleşmeyince geriliyorum. uykusuzum, hepimiz uykususuz. uykusuzluk koymayacak, 2 saaatte bir kalkıp sakin sakin emip geri uyusa bile razıyım. ama böyle çaresizce ağlamalarını dinlemek çok zor çok...
ayrıca bir can sıkıcı konu daha, yüzükoyun uyutuyorum gündüzleri. çünkü sırtüstü yatırınca zırt pırt uyanıyor. yüzükoyun yatırınca gündüz, bir uzun uyku yapıyor hiç değilse. sürekli başında bekliyoruz, odada yalnız bırakmıyoruz ama içim de rahat değil. doktorumuz, yüzükoyun yatırma da nasıl yatırırsan yatır demişti.
ayrıca 2 haftalıktan beri biberon veriyoruz, yine doktorumuz biberon yok, mama gerekirse kaşıkla demişti.
hülyanın tunasının ilk günlerini okuyorum, sanki aynı şeyleri yaşamışız. zaten doktorumuz da aynı. o da yüzükoyun uyutmuş, o da mama ve biberon vermiş.
ben de onun bir postunda yazdığı gibi, mama vermeyi gurur sorunu yapan annelerdenim. çok üzülüyorum mama verince, içim kıyılıyor. içmeyip bırakırsa sevinçten deliye dönüyorum. ama bizimki son zamanlarda içiyor. ama genelde çevremdeki anneler anne sütü+mama veriyor. yaşlarımız ilerlediğinden midir bilmem, süt üretemiyoruz galiba yeterli. bir de bunu saklayanlar da oluyor, ben saklamıyorum ama verdiğime çok üzülüyorum açıkçası. hani ilk 6 ay sadece anne sütü verirsen daha kaliteli bir annesin gibi saplantılı bir düşüncem var.
gaz damlası olarak verdiğimiz colinox'un bir halta yaramadığını düşünüyorum. yarın söyleyeceğim. zinco, lefaz ve om-x gibi isimler önerildi, bizim dr bu damlaların faydasına inanmıyor, anneler kendilerini rahatlatmak için kullanıyor diyor ama denize düşen yılana sarılır.
geçen hafta da çarşamba ve perşembe çok sancılı geçmişti. bu çarşamba da öyle geçti, bakalım yarın nasıl geçecek.
dahası kilo alışını merak ediyorum. benim hesaplarıma göre, alt sınırda kilo aldı. bakalım dr ne diyecek? belki de gerçekten aç ve bundan ağlıyor, belki de mucizevi bir şekilde sorununun ne olduğu ortaya çıkacak yarın... derdini bileyim artık da, buna bile razıyım, gerçekten...
büyük kuzucum ise bugün beni ağlarken gördü yine, zaten kardeşi doğduktan sonra o kadar çok gördü ki ağlarken, çocuk da zorla bunalıma girecek sayemde.
bir arkadaş çok depresif yazıyorsun demiş. çok haklı. oysa gerçekte çok neşeli ve hayattan keyif almasını bilen bir insanım, gerçekten. eski ben ne zaman geri gelecek bilmiyorum....
40' ında mucizevi bir değişim olmuyor ama 40ına çok bel bağladım. eskiler demişse vardır bir bildikleri, en azından 40ından sonra düzelme başlar diyorum...
önümüzdeki hafta kuzunun okuluna gideceğiz, o önemli bir mihenk taşı hayatımızda. öğretmeni ile tanışacağız.
sonra 14ünde okula başlayacak, o daha da önemli bir mihenk taşı...
o gün 40' ı çıkacak kardeşinin.
sonra bayram...
bayramdan sonra, 2 aylık olsun diye bekleyeceğiz...
büyük kızım 2 aylıkken salyalanmış ve acaip düzene girmişti. salyalanma sindirim sisteminin olgunlaşma belirtisidir diye okumuştum.
ama bu kuzu farklı, bakalım yarın doktor ne diyecek?

6 yorum:

saricizmeli dedi ki...

doktor haberlerini heyecanla bekliyorum.

40'ında herşey bence de çok daha iyi olacak. ben bu süreçte çok inandım eskilerin deneyimlerine...

cenebaz dedi ki...

Merhaba ve allah kolaylık versin. Doktorunuz neden yüzükoyun yatmaya izin vermiyor ki? 90 yıllarda ise kesinlikle yüzükoyun yatırın, kusarsa boğulmaz dendi ve en oğlumu öyle yatırdım. Çok şükür bi şey de olmadı. Doktorlar da her 10 yılda bir fikir değiştiriyor galiba:) Eğer bebk öyle rahat ediyorsa öyle yatırın.

Hülya Cinsçiçekçi dedi ki...

ah o ilk günlerin panik halii. çok zor. hele ilkinde yaşamadığın şeyleri şimdi yaşamak daha da zordur. nerden başlasammm..
- yüzükoyun yatmak istemesinin nedeni kendini güvende hissetmek. tuna da sırtüstü yatınca elleri silkelenip kendini uyandırıdı. adam gibi kollarını(ayaklar değil) kundaklasak belki daha rahat edecekti. kundaklatmadı kendini gerçi ama daha sıkı sarsaydık ben daha az korksaydım her şeyden vs vss
- ben sütüm çokken bile panikten formula vermişim. hoş, bir milupa kutusunun 3te biri bile anca bitti ma ona bile gerek yokmuş-ki tuna ilk ay 2 kgya yakın tartı alırken bile "ay doymuyo" korkusu yaşamıştım. her hafta sağlık ocağına götürüp tarttırıyordum kilo alımını öğrnemek için ve doyup doymadığını anlamanın başka da yolu yok. ama o saat için sütünün yetmediğini, akmadığını, uykusuzluktan sütünün kıvamının etkilendiğini ya da başka hangi endişeye sahipsen onu düşünüyorsa bence hiiç kasma. az bi miktar ver bence mamayı. birkaç gram mama içmesi, senin akıl sağlığını yitirmenden daha önemli değil
- bir şekilde emizğe alıştırmaya çalış. seninki tam emzik çocuğu anladığım kadarıyla. tuna da memede uyuklar gibi yapınca memeyi yavaşça çekip emziği takarak alıştırdım-ki3 ayda anca alıştı.
-biberonda en ufak numara alırsan sorun olmaz. memeyi kavradıysa ve emmeyi beceriyorsa bieron miberon takmıyo bebekler. dr brown kolik önleyici biberon bence en iyisi. yıkaması falan zor ama gazı dışarı çıkaran özel bir yapısı var.
-gaz için biz nurse harveys kullanmıştık en çok da o işimize yaradı. gazı olsun olmasın günde 3 kere 20şer cc rezene ve içine bir ölçek nursa harveys verdik. başka aklıma gelirse yazarım.
kafanı serin tutmaya çalış. geçecek geçecek.. geçmese ben şu an delirmiştim bak ordan pay biç :))

Hülya Cinsçiçekçi dedi ki...

bi dakka yaa
doktorumuz mu aynı? kime gidiyorsun? lerzan hanıma mı?

gunebakan dedi ki...

sari cizmelim
ben de cok bel bagladim, eskilerin bi bildigi vardir de mi?

iPeK dedi ki...

benim bebeğimde sizin bebeğiniz gibiydi bende sütüm yetiyor sanıyordum .zaten doğumum berbat geçmişti birde ardından,logusalığım eziyet verici geçti,inanmayan ben o gunlerde kurşun bile döktürdüm,lakin sütüm yetmiyormuş,bebeğimin karnı doyunca sustu.